

Heb jij wel eens te maken met een lastig kind? Als ouder of in je werk?
* Milou * is lastig, vindt haar leraar. Milou is wel lief en ze luistert over het algemeen ook wel, maar hij krijgt niet zo goed hoogte van haar. Hij weet niet altijd zo goed wat hij met haar aan moet. Soms lijkt ze wel een spons die alle informatie opzuigt terwijl ze vaak wel een volle spons lijkt waar geen informatie meer in past. Vaak reageert ze meer op zijn lichaamstaal dan op zijn woorden.
De leraar denkt aan ADHD, soms denkt hij aan autisme. Misschien hoogbegaafd omdat ze soms reageert op de bedoeling van iets terwijl hij dit niet heeft uitgelegd. Soms is ze veel slimmer dan de rest maar soms ook weer niet. Maar tot nu toe vindt hij haar vooral lastig, want Milou past voor zijn gevoel niet in een hokje...
Milou heeft geen idee dat zij lastig is, zij is meer bezig met
de lastige dingen op school.
Soms maakt Milou een toets heel slecht omdat de vragen in de toets wel voor verschillende interpretaties mogelijk zijn, terwijl de rest van de klas de toets wel begrijpt. “Maar wat als” en dan komt ze met details die een andere richting aan de vraag geven.
En soms maakt ze opdrachten super goed omdat deze opdrachten haar beter liggen.
Milou voelt zich vaak anders dan de rest, ze heeft ook het gevoel dat de rest op haar let, wat ze doet, wat ze zegt en omdat ze gevoeliger is dan de anderen, is ze regelmatig het mikpunt van spot. Haar leraar weet dat ze regelmatig gepest wordt, maar zolang het niet onder zijn ogen gebeurt, kan hij er ook niets aan doen.
Het komt regelmatig voor dat Milou zich zo verdrietig voelt dat niemand haar begrijpt, dat ze regelmatig haar tranen laat vloeien, het liefst als ze alleen is. Het probleem is namelijk dat *Milou* niet *Milou* heet, maar Mohammed.
En in de cultuur van Mohammed is je emoties tonen als jongen niet toegestaan en het levert hem thuis regelmatig extra problemen op. De vader van Mohammed zegt dat het aan Nederland ligt dat hij zo’n slappe zoon heeft en hij heeft zich van hem afgekeerd. De moeder van Mohammed hoorde via een andere moeder dat Mohammed ook hoogsensitief zou kunnen zijn. “Overgevoelig is hij” schreeuwde zijn vader tegen zijn moeder, maar Mohammed hoorde dat.
Bij een test blijkt inderdaad dat Mohammed hoogsensitief is en hij krijgt te horen dat de extra indrukken die hij heeft een kwaliteit is, dat er niets mis met hem is, dat hoogsensitiviteit geen ziekte is of een stoornis, maar Mohammed hoort alleen maar de schreeuw van zijn vader: “overgevoelig is hij”.
Maar zijn moeder is opgelucht en luistert naar de praktische tips en tools die zij kan gebruiken om met de hoogsensitiviteit van Mohammed om te gaan.
Het telkens vermijden van prikkels (zoals bij ADHD) is voor hoogsensitieve kinderen of hoogsensitieve personen geen optie, maar kan wel eens helpen om tot rust te komen. Maar uiteindelijk moet de aandacht gaan naar de kracht van HSP in plaats van naar de klacht van HSP.
De HSP kindercoach geeft nog wat informatie mee, ook voor de vader van Mohammed. Want hoogsensitiviteit komt in alle landen evenveel voor als in Nederland, er zijn net zoveel jongens als meisjes hoogsensitief, het valt alleen bij jonge jongens wat sneller op maar zij verstoppen het beter op latere leeftijd, duizenden jaren geleden waren er net zoveel hoogsensitieve personen als nu en dat is 20 - 30% en ook in het dierenrijk is zo’n 25% hoogsensitief.
Dus er is niets mis met Mohammed! Hij is niet lastig, maar het is voor zijn omgeving lastig omdat ze geen ervaring hebben met hoogsensitieve kinderen! Hij is niet ziek, hij is niet gek, hij is gewoon geboren met een eigenschap die zorgt dat hij veel meer indrukken binnenkrijgt waar een ander de helft aan indrukken binnen krijgt en nu moet hij leren om die indrukken te verwerken in dezelfde tijd als mensen die de helft aan details binnen krijgen.
De HSP kindercoach legde het zo uit: er zijn kinderen die zijn nog een zwart-wit televisie, er ontgaat hen heel veel aan details, dat zijn de laagsensitieven. De grootste groep zijn de mensen die een kleurentelevisie zijn van de jaren 80. Ze doen het nog prima, je kunt er alles op kijken maar als je dichterbij komt, dan zie je dat het beeld niet super is.
Hoogsensitieve kinderen zoals Mohammed zien alles in 4K, zij zien alles in super kwaliteit, haarscherp, heel erg veel details, maar de informatie die verwerkt moet worden gaat nog door een oude kabel. Het superbeeld met al die details is de kwaliteit van hoogsensitiviteit. De verwerking daarvan is de uitdaging.
Mohammed moet leren hoe hij de kabel kan verbeteren zodat hij het superbeeld ook supersnel kan verwerken. Dan is hij niet meer die spons die snel vol loopt, maar is hij die zeef die geleerd heeft wat hij doorlaten kan om niet meer vol te lopen. Mohammed vindt het zelf wel stoer dat hij een 4K televisie is en veel meer details ziet dan anderen, maar het beeld wat ook bij hem blijft hangen is de tekening van de trechter.
Als je weinig giet in de trechter, dan kun je eeuwig door blijven gieten zonder dat de trechter overloopt, maar als je ineens heel veel in de trechter giet, dan loopt de trechter ineens over. Mohammed denkt dat hij dit beeld ook wel aan andere kinderen en aan zijn leraar uit kan leggen, aan zijn oma, zijn vriendjes, eigenlijk aan iedereen.
In het huidige schoolsysteem is hoogsensitiviteit een nadeel, tenzij de school weet heeft van de eigenschappen van hoogsensitiviteit. De HSP kindercoach maakte duidelijk dat er niets mis met Mohammed is, maar meer met het schoolsysteem. Quota en cito toetsen en cijfers voor de school zijn belangrijker dan het individu. In een schoolsysteem waar de leerling wordt opgeleid tot werknemer, is het zelfstandig denken maar ook een individu zijn niet aangemoedigd. Als je niet in de pas loopt, dan ontstaan er problemen.
Er is ook geen tijd om een leerling extra aandacht te geven. Want Mohammed is niet de enige in zijn klas die hoogsensitief is!
Bij 90% van de kinderen die eerst de diagnose ADHD kregen, blijkt dit een onjuiste diagnose en helaas ook de verkeerde aanpak (onderdrukking door Ritalin bijvoorbeeld) terwijl deze kinderen gewoon hoogsensitief zijn, dus er is nog wat te verbeteren qua kennis bij artsen, psychologen en psychiaters. Door de uitleg van Mohammed en zijn moeder aan de leraar, ontdekte de leraar dat er meer kinderen in zijn klas zijn die hoogsensitief zijn. Bij 2 meisjes had hij gedacht dat het extra gevoelige meisjes waren, maar nu hij erover nadacht, hebben ze vergelijkbare dingen als Mohammed.
Dat viel hem eerder niet op omdat het meisjes zijn, als Mohammed nou Milou was geweest, dan waren de kenmerken van het vollopen van Mohammed hem minder opgevallen. De leraar is niet de enige, hoogsensitiviteit bij meisjes wordt vaker over het hoofd gezien omdat meisjes nu eenmaal als gevoeliger worden beschouwd, daarom valt hoogsensitiviteit ook eerder op bij jonge jongens omdat de eigenschap vaak atypisch jongensgedrag oplevert.
Met Mohammed gaat het goed! In de klas is er aandacht geweest voor hoogsensitiviteit en heeft hij zelfs een spreekbeurt erover mogen houden. Hij voelt zich nu wat zekerder over zichzelf, ook al hoort hij nog wel eens van zijn vader dat er wat met hem ‘mis’ is. Maar op school voelt hij zich gewaardeerd, thuis gaat het beter met hem. Ook wordt hij nu minder gepest, zijn cijfers gaan vooruit. Maar het belangrijkste, buiten dat hij nu een stuk gelukkiger is, dat is wel dat hij niet langer bezig is met de klacht van HSP maar met de kracht van HSP!
En zijn leraar komt woensdagmiddag met een collega naar het HSP Symposium – Onderwijs en Opvoeding!
Het is nog niet zeker of de moeder van Mohammed ook komt, maar het HSP Symposium is voor professionals die te maken hebben met kinderen maar ook voor de ouders, opvoeders en begeleiders van hoogsensitieve kinderen en HSS (high sensation seekers) kinderen.
De laatste groep kinderen vertoont vaak impulsief gedrag al dan niet in combinatie met hoogsensitiviteit. En ja, dat kan lastig zijn voor een ouder of een leraar, maar gelukkig is daar aandacht voor tijdens het HSP Symposium.
Rachel Pais is een kinderpsycholoog spreekt op het HSP Symposium en geeft praktische tips en tools voor ouders en professionals.
Floor van Lier is een HSP kindercoach en HSP Professional Van Het Jaar - Onderwijs en Opvoeding 2017 en 2018 en zij geeft ook waardevolle informatie voor ouders en professionals.
Gentille Boijmans is een visionair en oprichter van de IBBO (Ik Ben Bewust Onderwijs) scholen en ook zij geeft waardevolle informatie voor ouders en professionals.
Het HSP Symposium Onderwijs en opvoeding is van 14.00 – 18.00 bij de Reehorst in Ede, de inloop is om 13.30, koffie, thee, water, etc. is inclusief.
Heb jij een kind in de klas of ben je ouder van een kind zoals Mohammed, kom dan ook naar het HSP Symposium voor meer informatie, hoe het te herkennen, je krijgt toegang tot een online test, informatie hoe jouw kind het beste kan omgaan met de hoogsensitiviteit maar natuurlijk leer jij ook hoe jij kunt omgaan met een hoogsensitief kind en hoe je het beste uit het kind kunt halen!
Want niet voor niets zijn aardig wat topsporters, artiesten, leidinggevenden en kunstenaars die gebruik maken van hun hoogsensitiviteit! Is jouw kind op school lekker braaf maar gooit het thuis er alles uit, is elke morgen een gevecht dat je kind op tijd op school is, of is je kind soms verlegen terwijl het soms juist niet is, heeft je kind soms ook last van teveel indrukken?
En als je kind hoogsensitief of HSS is, wat kan je er dan mee?
Kom langs voor meer informatie op de 24e in de Reehorst in Ede, reserveer wel eerst je ticket hieronder, klik op NU AANMELDEN en dan kom je op de pagina voor het HSP Symposium van 24 april maar ook van het wetenschappelijke HSP Congres. Om het succes van Mohammed te vieren, krijg jij 10% feestkorting! De kortingscode is eenvoudig: MO19
Help ook ‘jouw’ kind met de inzichten, tips en tools van Floor, Gentille en Rachel!
Het zal je kind maar zijn waarvan je denkt dat het ADHD heeft, Ritalin slikt terwijl het al die tijd gebruik kon maken van de kwaliteit van HSP! Ken jij een ouder of een professional op het gebied van onderwijs en opvoeding, die baat heeft bij deze informatie?
Deel dan deze informatie met hen, of neem hen mee naar het HSP Symposium - Onderwijs en Opvoeding. Tot woensdagmiddag de 24e!
Als je klikt op NU AANMELDEN kom je op de pagina waar je ook jouw ticket bestellen kunt voor het HSP Symposium op 24 april maar ook voor het wetenschappelijke HSP Congres.
Van label naar meerwaarde!