HSP, een lastige diagnose of iets om trots op te zijn?

Voor iemand die last heeft van zijn gevoeligheid, vaak moet huilen, sneller boos is als omstanders iets zeggen en minder goed tegen druk kan, is het een verademing dat de diagnose HSP bestaat. Zelf ben ik al 50 jaar HSP maar heb het zo nooit benoemd en heb ik door een lange zoektocht mijn leven zo ingericht, dat ik bepaalde dingen niet doe. De bewoording die ik geef aan deze gave, is intuïtief zeer sterk. Meer een voeler dan een denker, zonder emotioneel te zijn. Emoties ontstaan door gedachtes en gevoel komt van binnenuit.

Aan het begin van mijn carrière, verkocht ik meer door deze gave, ik voelde haarfijn aan wat de klant wilde. Dus zonder technische kennis verkocht ik meer dan de technisch geschoolde collega’s . Nog een voordeel dus van die gevoeligheid. Maar als ik na de afspraak elders op tijd moest verschijnen en dat lukte door het verkeer niet, was ik vaak helemaal hoteldebotel als ik binnenkwam. Voelde de boosheid van de klant, al in de auto aan.

Meer verbinding met jouw gevoel, is in een spiritueel geschoolde wereld geen vreemd fenomeen, iedereen die dat werk doet, is HSP, anders kunnen ze geen contact maken met de bovenwereld of intuïtief aanvoelen. De adviezen die volgen, pikken ze meerdere malen op uit intuïtief contact met de klant. Eigenlijk dus weet je zelf het beste wat goed voor je is, maar dan moet je wel eerst contact maken met dat ZELF. Dat is gemakkelijker gezegd, dan gedaan. Zeker voor de denkers onder ons. We staan meer in verbinding met ons hoofd, dan met ons buikgevoel. De tijd waar we nu in leven, biedt gelukkig een hele batterij aan methodes om die verbinding te herstellen. Yoga, meditatie en ademhaling zijn er een paar van. De hoger opgeleide vrouw, die in haar hoofd zit, heeft hier dus een achterstand.

Door de hele batterij aan coaches die ik heb versleten, de lessen die ik al jaren geef, de opleidingen die ik volgde, de boeken die ik las en het contact wat ik nu met klanten heb, ervaar ik dagelijks, dat het invoelen mijn kracht is. Maar als tegenhanger, daarvoor moet je de balans steeds herstellen. De boog staat eerder gespannen, zeg maar. Pak je die rust en ruimte niet, dan krijg je de rekening gepresenteerd. Daarnaast jouw omgeving kiezen, is het belangrijkste. Eerder in mijn leven, was het een drama, je begeven onder de verkeerde mensen, daarop loop je leeg. Tegelijk voel je dat je soms sneller bent afgeleid, je in drukke ruimtes wat nerveus wordt of verjaardagen niet heel fijn vindt.

Later door mijn contacten in de spirituele wereld, gaven ze aan dat ik over een enorme kracht beschik en heel helder kan aanvoelen wat mensen denken, mijn intuïtie bovenmatig ontwikkeld is en ik goed contact kan maken met mijn lijf. Dit laatste is dus ook een oplossing, mocht het een probleem worden. Die feedback kreeg ik niet eenmaal, maar wel vele malen. Ik moest er ook iets meer gaan doen, gaven ze aan. Dat zou mij veel gelukkiger maken.

Maar waarom zijn er zoveel HSP vrouwen?
Van oorsprong zijn we meer voelers. Ja-zeggen en doen wat de ander wil, dat is een mooi eigenschap, die veel HSP-ers goed beheersen, maar die hen duur komt te staan.

Meer verbinding maken met wat wij zelf willen, onze eigen koers varen, ons eigen pad gaan.

Wat dus niet??
Een baan uitvoeren tegen je zin, omdat de opleiding die je eerder volgde daarop aansloot. Na een moeizame middelbare school, direct gaan studeren, daarna gaan werken en daarna geld verdienen. De combinatie moederschap, huishouden en werken, valt jou misschien te zwaar. Wat meer ruimte in planning en verwachting zorgt voor lucht en meer rust. Dat laatste in de vorm van goede slaap en niks doen, is het beste advies wat ik jullie kan geven. Steeds meer onderzoeken tonen aan de LUIEREN EN NIKS doen , dus heel veel zin heeft. Het gewoon noodzakelijk is . We herstellen dan de balans, hebben tijd om dingen te overdenken en gaan niet gehaast een verkeerde kant op. Alles waar ik jaren over heb gedaan, maar waar ik als ik nu om mij heen kijk, verdrietig van kan worden. Al die ambities maken mij verdrietig, terwijl ik zelf reuze ambitieus ben, maar niet omdat iemand het van mij verwacht en ook omdat ik van mijzelf in een hangmat mag liggen, terwijl mijn ramen vies zijn. Volgens omstanders had ik ook jaren vergooid door in het bos te lopen met een kinderwagen, omdat ik wilde herstellen en genieten. Trouwens een zeer belangrijke tijd geweest voor ideeën ! Dus ambitie en HSP gaan samen, maar wel als je jouw eigen regels maakt.

Nieuwe Tijd??
Veel theorieen gaan over de NIEUWE TIJD, waarin we zijn beland. Door sites zoals NIEUWETIJDSKINDEREN en Holistik, worden we op de hoogte gehouden over wat er energetisch in ons lijf aan de hand is. Voor de non-believers zijn we alleen body and mind, maar voor de believers zijn we ook soul. Juist die verbinding moet er komen, zodat we in verbinding komen met ons “hoogste weten”. Die energieen kunnen we oppikken (ook overprikkeld raken) en juist de gevoeligen onder ons, zijn daar dus expert in. Dat is een zegen, want dit zijn de mensen die we in de toekomst nodig hebben, als de gezondheidszorg niet weet wat er aan de hand is?? Als we onzorgvuldig omgaan met planeet, dier en mens. Gelukkig staat er een hele generatie op, die gevoeliger is, maar wat moeten we daar zuinig op zijn.

Wat is energie??
Wanneer we iemand tegenkomen en zonder reden zuiver weten dat het niet klopt, we iemand niet mogen zonder een gesprek of er tegen ons wordt gelogen?? Dat is wat we voelen! Dat is energie! In de wereld van Einstein en de wereld van de biologie is energie een bekende materie. Volgens sommigen zijn we spiritueel aan het ontwaken *.

Dus als we ons meer bewust zijn dat de HSP-ers onder ons, energieën makkelijk oppakken, gaan we ze misschien ook op die plekken neerzetten, waar we dat als samenleving kunnen gebruiken. Beroepen en functies, ik kan er legio verzinnen, die daar supergeschikt voor zijn. De intake-dame voor een ziekenhuisopname, de klachtenbalie van een groot bedrijf, de begrafenisondernemer, de kindercoach, de maatschappelijk werker etc etc. Is Nederland klaar, om het in te zetten, als kracht en een gave en het te vermelden op jouw CV?? Maar de uitdaging, die we dan moeten aangaan, is dat we geaard/ gegrond blijven. De natuur is daar een prachtige plek voor. Meer tijd in het groen, is het beste medicijn. Ook daar zijn door het Bosbaden, diverse onderzoeken en bewijzen voor. Wat doet het met jouw gestel, als je dit toevoegt?

Ik ben er reuze trots op en noem het dus ook geen HSP, maar een “zuiver voelen”. Mag ik jullie daarvan overtuigen??

● Over wat spiritueel ontwaken is bestaan allerlei verschillende theorieën. Je kunt het zien als een proces waarbij je je aandacht intuïtief verlegt van buiten jezelf naar binnen. De blokkades waar je tegenaan loopt negeer je niet langer, maar probeer je op te lossen. Zodat lichaam en geest met elkaar in balans komen en je leert om van jezelf te houden. (bron Holistik)

Esther Breijer-Ruigrok
Intuïtief coach
Werkt met de pendel en is bereikbaar via Balansz.eu


Het HSP Congres geeft hoogsensitieven de gelegenheid om zichzelf te uiten via een blog in deze rubriek.
Voor meer zichtbaarheid van de kwaliteit HSP, voor meer bewustwording.
En om het proces dat de HSP'er heeft doorgemaakt te eren.
Het zijn de persoonlijke visies van de auteurs en het HSP Congres biedt hen dit platform.
De mening van de auteurs zijn niet automatisch de mening van het HSP Congres.
Wil jij ook jouw verhaal vertellen? Dat kan onder --> deze blog <--