
De experts van 2019: sprekers, workshops en panel
De volgende sprekers / onderzoekers gaan je inspireren!
Spreker: Dr. Bianca Acevedo
Bianca P. Acevedo is a Researcher at the University of California, Santa Barbara, a Visiting Scholar at NYU’s Center for Neural Science, and a private consultant. She is a social neuroscientist specializing in human attachment processes including romantic love, sexuality, and empathy; sensory processing sensitivity; and yoga and meditation. She conducted the first neuroimaging studies of long-term romantic love. This resulted in her being awarded the 2012 International Women in Science Award.
She has published several widely-recognized articles on the Science of Love and being a Highly Sensitive Person, which have appeared in media outlets around the globe. She is Editor of the Elsevier book, “The Highly Sensitive Brain” and serves as editor for a Frontiers Journal special edition on “The Science of Pair-bonding”.
Her workshop at the HSP Congress will focus on high sensitivity within the context of interpersonal relationships. She will describe the science of the highly sensitive brain, as well as sharing techniques for using sensitivity as a tool to thrive in relationships.
Spreker: Michael Portszky
Michael Portzky is een klinisch psycholoog en expert op het gebied van veerkracht en gaat in op de relatie tussen mentale veerkracht en hooggevoelig / hoogsensitief zijn. Michael Portzky gaat een bijzonder onderzoek doen waarvan jij als bezoeker onderdeel gaat uitmaken!
Zijn befaamde test over veerkracht mag jij maken en de onderzoeksresultaten worden (uiteraard anoniem) gedeeld vanaf het podium!
Regulier en HSP wordt zo erg inzichtelijk!
Over de individuele onderzoeksresultaten krijg je later meer informatie.
Inhoud lezing:
In de workshop van vorig jaar rond Veerkracht bracht Michael Portzky de link tussen veerkracht, stress en HSP. Waarbij niet enkel duidelijk werd dat overmatige stress voor zichtbare hersenschade kon leiden, maar tevens dat uit eerdere studies met zijn veerkrachtschalen bij HSP-groepen bleek dat de HSP-groep in zijn geheel een wat grotere kwetsbaarheid binnen dit verhaal vertoont. Wat maakt dat zijn tips tot herstel en preventie van deze stress-schade nog meer van toepassing zijn binnen de HSP-groep.
Dit jaar lichten we een zeer belangrijk maar vermoedelijk evenzeer misbegrepen aspect uit die tips uit: het ‘Palliatieve Palet’! Wat houdt dit in? Waarom tonen onderzoeken steeds vaker aan dat het net op dit vlak verkeerd gaat bij mensen die over de grens gaan en de (burnout)rekening gepresenteerd krijgen? Wat zijn de typische valkuilen die we binnen de HSP-groep zien op dit vlak? En loeren sommige van deze valkuilen ook bij u om de hoek, als u naar uw eigen score kijkt op sommige delen van de betreffende meetschaal die u voordien voor uzelf kon invullen? Een zowel theoretische alsook pragmatische en introspectieve reis met enkele DO’s en DON’T’s die voor iedereen een meerwaarde kunnen zijn, en dit aan beide kanten van de behandeltafel of lessenaar.
Spreker: drs. Esther Bergsma
Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit en auteur van "Hoogsensitieve kinderen" en "Het Hoogsensitieve Brein".
Zij is (internationaal) spreker, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, trainer en registercounsellor en heeft verschillende (wereldwijde) onderzoeken naar hoogsensitiviteit uitgevoerd, zoals het onderzoek naar werkervaringen waaraan 5500 HSP deelnamen in ruim 20 landen.
Daarnaast is Esther Bergsma HSP Professional van het jaar 2017
Inhoud lezing:
Hoogsensitiviteit wordt door werkgevers vaak niet herkend bij hun werknemers. Het is een onderwerp waar medewerkers zelf liever ook niet over praten. Dat is een probleem omdat ze de arbeidsomstandigheden anders ervaren dan hun collega's. Esther Bergsma presenteert de resultaten uit een uniek onderzoek onder 5500 HSP in ruim twintig verschillende landen. Ze laat zien wat de ervaringen van hoogsensitieve mensen op de werkplek zijn en wat zij nodig hebben om optimaal te presteren. Uiteindelijk gaat het namelijk niet om het labelen van mensen met het etiket "HSP", maar om het begrijpen van de eigenschap, zodat HSP hun meerwaarde volledig kunnen benutten.
Drs. Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit, spreker, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker en auteur van onder andere "Het Hoogsensitieve Brein".
De volgende workshopgevers gaan je motiveren, inspireren en informeren!
Workshop: Saskia Klaaysen
Ik coach en train sinds januari 2008 HSP-ers en ondernemers in mijn praktijk Anahata personal coaching in Amersfoort. Een voor buitenstaanders niet altijd zo'n logische keuze als je eigenlijk Sociaal Geograaf bent. Maar na ruim tien jaar gewerkt te hebben als adviseur, projectleider, docent op het gebied van ondernemerschap, onderwijs, toerisme en overheid, gaven mijn banen me niet meer voldoende blijheid, voldoening en zingeving. Ik kreeg te veel stress van de intensiteit van deze banen en de steeds snellere verveling die optrad. En ook werd het een steeds grotere wiebelige werk-privé balans doordat we kinderen kregen. Keuzes maken, je interesses & nieuwsgierigheid volgen zijn voor mij een logisch onderdeel van mijn levenswijze. Dat wil absoluut niet zeggen dat het makkelijk is, alle keuzes zijn spannend en gaan met de nodige onzekerheid gepaard. Veel HSP-ers willen ze eerst uitbannen, maar ik weet dat ze erbij horen. Ik blijf vriendjes met mijn angsten en onzekerheden, ik maak keuzes en ben bang. Achteraf blijkt het altijd mee te vallen.
Workshop Dr. Bianca Acevedo
Dr. Bianca Acevedo is de directeur en oprichter van de Foundation for Healthy Relations and Lives (2011), onderzoeker aan de Universiteit van Californië, Santa Barbara (UCSB), privé-consultant, schrijver en spreker.
Ze behaalde haar B.A. Psychologie van NYU en een doctoraat in de Sociale / Gezondheidspsychologie van Stony Brook University.
Ze heeft meegewerkt aan de totstandkoming van de film "Sensitive the Movie" (met Elaine Aron) en heeft een aantal algemeen erkende wetenschappelijke artikelen over de Liefde en HSP gepubliceerd, die wereldwijd zijn gepubliceerd en gepresenteerd.
Zij was de ontvanger van de 2012 International Woman in Science Award.
Voor meer informatie kijk je op haar website.
Workshop Floor van Lier
Super optimistisch, eerlijk en oprecht. Echt een doener, verbinder, voetjes op de grond, vol passie en kennis. Ik ben hier om jou te helpen. Mijn bedrijf is gebouwd op het eerst ontwikkelen van rust en liefde voor jezelf, jouw hoog sensitiviteit, en vanuit daar voor de mensen om je heen. Winnaar van de HSP award, professional van het jaar – opvoeding en onderwijs 2017 & 2018
Met mijn gratis trainingen en mijn betaalde online + offline programma’s doe ik dat om echt het verschil te maken. Of je nu al heel veel weet over hoogsensitiviteit of net komt kijken. Dat maakt niet uit. Ik ben super trots en dankbaar dat ik dit mag en kan doen voor jou. Weet dat ik ook fouten maak en shit dagen heb. Mijn belofte aan jou is dat ik het beste van wat ik leef en leer met jou deel op een eerlijke en open manier, wanneer ik met je werk.
Workshop Antoine van Staveren
Voor diegenen die er in 2018 niet bij konden zijn, geeft Antoine van Staveren in 2019 nog een keer de workshop ‘Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid!
Tijdens zo’n 7000 individuele sessies met Hoog Sensitieve Personen, en vanuit eigen ervaringen, innerlijke confrontaties en essentiële verschuivingen die optraden tijdens jarenlang zelfonderzoek, ontstond er bij Antoine van Staveren een werkzame methode omtrent de basisbehandeling voor hooggevoeligen. Zo ontstond er bij cliënten de verschuiving van last naar kracht. Oosterse filosofie zoals de boeddhistische psychologie hebben hierin een belangrijke bijdrage geleverd. Bijna 13 jaar wordt de ‘EszenzZ methode’ doorgegeven en werken er ruim 50 actief opgeleide collega’s in hetzelfde vakgebied en is er een landelijk netwerk ontstaan.
In 2017 heeft onafhankelijk onderzoek aangetoond dat deze behandelmethode bij iedere HSP zeer effectief bleek te zijn. Maar wat zijn over het algemeen die basislasten en wat is het perspectief binnen deze methode? Is het een handigheidje, of een levenshouding?
Vandaag staan we hierbij stil bij en bekijken we ook wat er nodig is om een juiste basis aan te leggen vanuit dat perspectief. In duidelijke en eenvoudige taal, en met een vleugje humor.
Een vrij nieuw onderdeel in deze behandelvorm is de ervaring van het maken van de ‘juiste’ keuzes voor het individu. Iets wat menig HSP tot een last ervaart. Ze hebben vaak niet voor niets een lange Curriculum Vitae. Hoe maak ik dan die keuzes en wat kan ik daarvoor doen? Of juist iets niet voor doen? Welke innerlijke talen heb ik tot mijn beschikking?
Samen gaan we zo’n taal ervaren, en dat lijkt vaak eenvoudig, maar is dat ook zo?
Antoine van Staveren is auteur van 3 boeken over en met HSP: ‘Bewust-er-zijn met hooggevoeligheid’, ‘Hartsverhalen voor iedere HSP’ en ‘Zijnspiraties’.
Antoine is oprichter van EszenzZ Centre (2006), het eerste en enige integrale gezondheidscentrum in Nederland voor hooggevoeligheid (HSP), bewustwording en persoonlijke ontwikkeling te Amsterdam. Het centrum is onderdeel van EszenzZ, Instituut voor advisering, training en begeleiding in de integrale gezondheidszorg waar inmiddels, na de opening in mei 2006, zo’n 10 psychologen, therapeuten en begeleiders in deze doelgroepen werken.
De volgende panelleden gaan je informeren op het gebied van Onderwijs en Opvoeding!
Panel: drs. Janneke van Olphen
(H)erkenning van de eigenschap sensitiviteit en gevoeligheid. je bént namelijk niet je eigenschappen, je hébt ze. Het gaat om eigenschappen zoals een sterke wil. Drs. Janneke van Olphen leidt de wetenschappelijke panels: Onderwijs en Opvoeding, en Bedrijfsleven, Zorg en Persoonlijke Ontwikkeling.
De vragen heeft drs. Janneke van Olphen opgesteld met drs. Maria H.J. Bosman.
Panel: Xandra van Hooff
Xandra van Hooff (1976) is expert op het gebied van ‘zaken persoonlijk oppakken’ en de angst voor afwijzing. Als trainer onderwijst, inspireert en daagt ze haar publiek uit. Ze is opgeleid als docent, pedagoge en heeft haar Master Special Educational Needs cum laude afgerond. Naast eigenaar van GaveMensen en blogger bij HetKind is zij vanaf het begin betrokken als trainer in de gevorderden talentbegeleidersopleiding van Novilo.
Xandra is Master coach (NEI, EFT, NLP en Business Coaching) en erkend Mindsonar specialist. Zij heeft bij Elke van Hoof de opleiding ‘HSP voor professionals’ aan de Vrije Universiteit van Brussel gevolgd en is door het instituut van Elaine Aron erkend als coach.
Xandra heeft tien jaar ervaring in het onderwijs en de leerlingzorg, onder andere in de jeugd-GGZ en justitiële jeugdinrichtingen waar ze leerde verder te kijken dan gedrag. In (2008) richtte ze een eigen schoollocatie op speciaal voor de doelgroep die haar zo aan het hart gaat: jongeren die het gevoel hebben ‘anders te zijn’. En in 2014 heeft ze als locatiedirecteur de doorstart van het Centrum voor Creatief leren naar Feniks Talent mogelijk gemaakt zodat ook tegenwoordig hoogbegaafde drop-outs een plek hebben waar ze (weer) tot ontwikkeling kunnen komen.
Panel: Desirée Houkema
Desirée Houkema is ECHA Specialist, met een achtergrond als psycholoog en cognitiewetenschapper (Kunstmatige Intelligentie). Zij is onder andere werkzaam voor het National Talent Centre of the Netherlands (NTCN), het Landelijk Expertisecentrum Begaafdheid & Talentontwikkeling dat praktijk, beleid en wetenschap verbindt m.b.t. onderwijs, zorg, opvoeding en werk, voor zowel kinderen, jongeren als volwassenen. Vanuit haar eigen praktijk (Hoog)begaafdheid In-Zicht biedt zij advies, begeleiding, coaching en training. Via haar website deelt ze informatie en tools ter ondersteuning bij de (h)erkenning van begaafde leerlingen. Zij is initiatiefnemer van het Nederlandse netwerk Peers4Parents en begeleidt ouders bij de emotionele ontwikkeling van hun begaafde kinderen in het Peers4Parents Programma in de regio Arnhem-Nijmegen. Vanuit haar diverse werkzaamheden wil ze een bijdrage leveren aan het creëren van een stimulerende omgeving die ruimte biedt voor optimale talentontwikkeling en een evenwichtige persoonlijke ontwikkeling van kinderen én volwassenen.
Panel: Floor van Lier
Super optimistisch, eerlijk en oprecht. Echt een doener, verbinder, voetjes op de grond, vol passie en kennis. Ik ben hier om jou te helpen. Mijn bedrijf is gebouwd op het eerst ontwikkelen van rust en liefde voor jezelf, jouw hoog sensitiviteit, en vanuit daar voor de mensen om je heen. Winnaar van de HSP award, professional van het jaar – opvoeding en onderwijs 2017 & 2018
Met mijn gratis trainingen en mijn betaalde online + offline programma’s doe ik dat om echt het verschil te maken. Of je nu al heel veel weet over hoogsensitiviteit of net komt kijken. Dat maakt niet uit. Ik ben super trots en dankbaar dat ik dit mag en kan doen voor jou. Weet dat ik ook fouten maak en shit dagen heb. Mijn belofte aan jou is dat ik het beste van wat ik leef en leer met jou deel op een eerlijke en open manier, wanneer ik met je werk.
Panel: Gentille Boijmans
Na 25 jaar ontdekkingen en ervaringen liep Gentille als jonge lerares al tegen beperkingen op in het onderwijs. Zij heeft gezien hoe ongelukkig de kinderen waren, doordat ze niet vanuit hun hart konden werken of hun nieuwsgierigheid en leergierigheid tot ontplooiing konden brengen.
De kinderen kregen opgelegd hoe het moest en daarin zag ze dat de creativiteit van het kind zich totaal niet kon ontplooien, zoals de jonge mensen het nodig hebben om verder in het leven te staan.
Dit bracht bij Gentille vele frustraties op en deze leidden op den duur tot burn-outs! Ze liep daardoor ook op tegen de beperkingen van het onderwijssysteem. Zij zag wat het met haar deed en besefte dat dit ook bij de kinderen ervaren werd. En wist wat het voor de toekomst zou meebrengen. Ze wilde absoluut niet dat de kinderen in dit proces zouden terechtkomen.
Door de burn-outs, het gevoel en het inzicht die zij mocht ervaren, is ze een nieuwe visie gaan ontwikkelen.
Onderwijs die passende is bij het kind. Gentille heeft toen haar passie kunnen volgen en een eigen school kunnen opzetten die IBBO is gaan heten. Het betekent "Ik Ben Bewust Onderwijs", waarin er onderwijs wordt geboden dat aansluit bij het kind. Daarbij heeft Gentille vele mensen gevonden die dit onderwijs met haar zijn gaan delen en het concept met vreugde uitdragen waaronder IBBO Angeliet (Geleen), IBBO Barnsteen (Ede), IBBO Chalcedoon (Meppel) en IBBO Dolomiet (Nijmegen).
De volgende panelleden gaan je informeren op het gebied van Bedrijfsleven, Zorg en Persoonlijke Ontwikkeling!
Panel: drs. Esther Bergsma
Esther Bergsma is expert Hoogsensitiviteit en auteur van "Hoogsensitieve kinderen" en "Het Hoogsensitieve Brein".
Zij is (internationaal) spreker, sociaal-wetenschappelijk onderzoeker, trainer en registercounsellor en heeft verschillende (wereldwijde) onderzoeken naar hoogsensitiviteit uitgevoerd, zoals het onderzoek naar werkervaringen waaraan 5500 HSP deelnamen in ruim 20 landen.
Daarnaast is Esther Bergsma HSP Professional van het jaar 2017
Panel: Esther Kaastra
Esther Kaastra | Hsp en werk professional
Dé baan voor een hsp bestaat niet, die baan bouw je zelf!
Leert hoogsensitieve professionals, leiders en ondernemer hun beste baan of business bouwen.
Voor Loopbaanadvies - re-integratie - personeel & organisatie - leiderschap en ondernemen.
Enkele issues en problemen die ik vaak tegenkom:
* Ik vind m'n hsp alleen maar lastig, hoe zet ik het dan in als talent?
Mijn mening: daar is geen antwoord op of 1 oplossing. Het is een 3D puzzel die je legt. Hoe ik die 3D puzzel voor me zie leg ik graag uit.
* Hoe zet ik m'n hoogsensitiviteit in als leider?
Ook hierin, staat zelfzorg en zelfkennis bovenaan. Als je jezelf kent inclusief je hoogsensitiviteit. Hoe je er rekening mee houdt en hoe je het inzet. Dan pas kan je er zijn voor anderen. Sla je dit over, dan sla je dus een groot gedeelte van jezelf in de wind en kan je nooit 100% je potentieel benutten. Dit is stap 1. Vervolgens ga je bemerken wat jouw 'extra's' zijn met je hsp. Wat zie jij dat anderen niet zien en hoe ga je dit bespreekbaar maken. Vanuit daar ga je vanuit je hsp groeien in je rol.
Panel: drs. Maria H.J. Bosman
Drs. Maria H.J. Bosman heeft veel ervaring op diverse gebieden. Ze is psycholoog, hoogsensitief en 24 jaar geleden gestart met haar communicatietrainingenbureau. Ze is auteur van “Ruimte voor Hoogsensitiviteit. Praktijkboek” met de Best Practices van haar Coachings- en Adviespraktijk voor hoogsensitiviteit. Ze heeft de gratis online HSP-Plus Test ontwikkeld die zowel door volwassenen als zelfhulptest als door professionals in de gezondheidszorg als begeleidend instrument gemaakt kan worden.
Door haar jarenlange ervaring is zij gedreven om de wereld voor hoogsensitieve mensen beter te maken. Wat zij graag doet, is hoogsensitieve mensen sterken in hun eigenwaarde en tools aanreiken voor een effectievere zelfzorg. Een belangrijk aandachtspunt voor haar is de hulp in de gezondheidszorg beter af te stemmen op de grote groep hoogsensitieve cliënten, door hoogsensitiviteit bij de cliënt sneller te leren herkennen en zodoende de communicatie richting de cliënt daarop af te stemmen. Met gepaste communicatie behaalt de professional betere en levenslange resultaten bij de hoogsensitieve cliënt.
Anderen zeggen over Maria: een warme en gedreven persoon, authentiek, vindt zichzelf telkens weer opnieuw uit, aanjaagster, lekker eigenzinnig en ze laat je weer geloven in jezelf.
Panel: Maria Schreuders
Maria Schreuders is sinds zij zelf ontdekte dat zij het hoogsensitieve temperament heeft (2006) blijven onderzoeken wat het betekent voor haar en voor anderen hoogsensitieven.
In het dagelijks leven heb je nog veel ruimte om het leven in te richten zoals jij dat wilt. In een werkomgeving zijn er meer uitdagingen. Dat ervaart zij zelf als hoogsensitieve medewerker binnen een grote organisatie. Omdat mensen met het hoogsensitieve temperament veel mooie talenten hebben die óók nodig zijn op de werkvloer coacht zij en geeft zij trainingen aan hoogsensitieve werknemers en geeft zij informatie aan en adviseert zij management, personeelsadviseurs en bedrijfsartsen.
Zij is zelfstandig loopbaancoach bij Fenikscoaching sinds 2014, daarnaast werkt zij in loondienst als adviseur werk bij het UWV.
Panel: Antoine van Staveren
Antoine van Staveren (1968) is auteur, trainer, therapeut en oprichter van Instituut EszenzZ en het EszenzZ Centre. Hij specialiseerde zich in hooggevoeligheid, fibromyalgie, eet-, angst-, dwang- en identiteitsproblemen. Het EszenzZ Centre is een gespecialiseerd gezondheidscentrum voor met name hooggevoelige personen waar diverse gespecialiseerde hulpverleners uit zowel de reguliere als de alternatieve gezondheidszorg werkzaam zijn. Instituut EszenzZ beschikt inmiddels over een internationaal netwerk met gecertificeerde HSP-begeleiders.
HSP: van label naar meerwaarde