Anders Uit De Kast – Tony Verheij

Het heeft voor mij even geduurd voor ik uit de kast kwam.
De situatie in mijn jeugd was toen erg anders dan nu, er voor uit komen wie je bent, daar werd vreemd tegenaan gekeken en je kon er maar beter niet voor uit komen dat je anders was.
Maar uiteindelijk kon ik het niet voor mij houden en moest ik er wel voor uitkomen, ik kon niet langer verbergen wie ik in werkelijkheid was.
Mensen zagen wel dat ik anders was, maar er was niemand die kon uitleggen waarom ik anders was, ook ik niet...
 
Inmiddels ben ik er aan gewend dat ik een mannelijke man ben met vrouwelijke energie, maar er zijn ook mannelijke mannen met mannelijke energie die zijn zoals ik.
Als kind zijnde was wel duidelijk dat ik niet overal op reageerde zoals alle andere kinderen.
En er waren dagen, dan voelde ik mij ook anders, soms werd dat ook hardop gezegd.
 
Wat niet hielp was dat ik opgroeide in een groot gezin waardoor er altijd mensen in mijn buurt waren en ik niet een plekje voor mijzelf had.
Dat heeft ervoor gezorgd dat ik in mijzelf terug trekken kan, om de buitenwereld buiten te sluiten, om de hectiek van de wereld even niet binnen te laten komen.
Ja, ook in de tijd dat we nog geen telefoon thuis hadden, geen krant, geen radio en geen tv was er hectiek bij ons in huis.
 
Natuurlijk probeer je jouw gevoel te onderdrukken, natuurlijk wil je graag zijn zoals alle anderen maar je verliest het van je eigen natuur.
De eigenschap die in je zit laat zich uiteindelijk niet onderdrukken.
Er komt een moment dat je moet erkennen dat je anders bent dan alle anderen.
Ook al weet je op dat moment nog niet wat het is dat je anders maakt.
 
In 2011 begon mijn zoektocht naar de werking van Liefde met de vraag: waarom ben ik altijd verliefd en gaan om mij heen telkens stellen uit elkaar, hoe kan dat?  Tijdens deze reis, dit eeuwigdurende onderzoek kwam ik ook boeken tegen waaruit duidelijk werd waarom ik anders was dan anderen.
 
Ergens tussen 2013 en 2015 las ik Hoogsensitieve personen in de Liefde van Elaine Aron, een boek op mijn (inmiddels) vakgebied wat rete interessant was voor mij als onderzoeker, maar ook als persoon! In het boek deelt Elaine mensen op in een paar categorieën, HSP en niet-HSP en HSS en niet-HSS, man en vrouw waardoor je een mix kunt krijgen van bijvoorbeeld een HSS-HSP man die een relatie heeft met een niet HSS-HSP vrouw. De dynamiek in die relaties is erg interessant.
In 2018 gaf ik op het HSP Congres een workshop voor therapeuten en psychologen gebaseerd op dit boek, aangevuld met mijn eigen onderzoek.

 
De wetenschap is rete interessant maar in combinatie met het therapeutische en energetische is het magie!
 
Anders zijn en je anders voelen heeft te maken met het erbij willen horen. Sommige mensen vinden het helemaal prima dat ze anders zijn, die hebben niet het gevoel dat ze ergens bij willen horen.
Voor mij als kind was dat lastig, buiten dat ik al anders was, waren mijn omstandigheden ook anders; ik stond niet zo sterk in mijn schoenen, ik droeg gekregen kleding, mijn moeder knipte mij altijd een bloempotkapsel en ik kon niet meepraten op school wat er op tv was geweest, ik kon geen enkel populair liedje meezingen, ik had geen voetbalwedstrijd gezien, maar in plats daarvan las ik boeken en encyclopedieën, maakte muziek, speelde spelletjes, ik was een top boomklimmer en ijsschotsenspringer, tot groot verdriet van mijn moeder.
Ik was een verhalenverteller...

Het feit dat ik als kind lichamelijk en geestelijk veel werd geslagen heeft extra wonden achtergelaten omdat ik anders ben, het kwam bij mij veel harder binnen.
Eerst kreeg ik een keuze, daarna werd je afgestraft voor die keuze wat ertoe leidde dat ik keuzes ging vermijden.
Ik had een mening maar die hield ik lekker voor mij.
Ik ging mijn natuur onderdrukken om gewenst gedrag te vertonen.
Dat herken ik nu ook bij anderen en kan heel simpel de zelfliefde en eigenwaarde bij anderen daardoor aanwakkeren.

Ondanks dat ik anders was, kon ik mij niet eens normaal gedragen, dus ik droeg een dubbele last.
Juist daarom help ik nu testosteronvrouwen die niet zichzelf mochten zijn, waarvan hun natuur werd onderdrukt.
Juist daarom help ik mensen die een laag zelfbeeld hebben omdat zij hebben geleden onder de invloed van hun ouders.
Ook omdat dit een effect heeft op het type partners dat je aantrekt.

Inmiddels sta ik ook hoogsensitieve personen bij in de Liefde.
Dit heeft een andere aanpak nodig, soms moet ik er met een gestrekt been in, soms moeten inzichten met zachte hand geschonken worden, uitgepakt als een cadeautje.
Als ik lezingen geef op spirituele beurzen of op plekken waar persoonlijke ontwikkeling vaker op het menu staat, dan komt er veel samen van alles in mij, datgene dat ik te geven heb.
Spiritualiteit, (taal)gevoeligheid, het wetenschappelijke, het therapeutische en het energetische in mij, hoe ik anders ben, dat ik anders ben, waarom ik anders ben en wat het mij gebracht en geleerd heeft.

Dit is de eerste keer dat ik het voor mijzelf hardop op papier uitspreken kan en durf: ik ben hoogsensitief!

Ik ben echter NIET hooggevoelig! Niet meer...
Dat is ook de reden waarom het nog niet iedereen is opgevallen die mij de laatste jaren heeft leren kennen.

Hoogsensitiviteit is de eigenschap dat je veel details binnen krijgt en hooggevoeligheid is het onvermogen om met prikkels om te gaan.
Geen of minder filters en het vastlopen als gevolg daarvan.
In Jip en Janneke taal: hoogsensitiviteit is de PLUS en hooggevoeligheid de MIN.
Je kunt zelfs hooggevoelig zijn zonder hoogsensitief te zijn.

Ik was een stresskip, ik heb zelfs een maagzweer van de stress gehad.
Ik had een minderwaardigheidscomplex, dit is later overgegaan in een structurele ontevredenheid over mijzelf, mijn haartransplantatie van 2003 is daar een mooi voorbeeld van.

Maar de situatie is nogal gewijzigd!
Ik kan in 5 minuten een dag aan een kampvuur zitten met mijn mentor, sommigen noemen dat mediteren, ik noem dat kamperen.
Ik ben al 11 jaar stressvrij, terwijl ik dingen heb meegemaakt in die 11 jaar waarvan velen in een burn-out zouden komen, ik heb vreselijke jaren meegemaakt in die 11 jaar.
En toch geen niet-ondersteunende stress, maar ondersteunende en krachtgevende stress, daar heb ik wel gebruik van gemaakt.
Ik heb geleerd dat empathie erg schadelijk is voor mij (en ook voor jou) en dat compassie de weg is, ook voor het kijken naar jezelf.
Ik heb geleerd dat zelfverdediging prima is, maar dan vanuit zelfliefde, eigenwaarde en zelfrespect in plaats van vanuit angst, verdriet of boosheid.

Ik heb geleerd om bepaalde zaken van mij af laten glijden, in hoofdstuk 9 van De Chemie Van Liefde staan prachtige voorbeelden hoe geluk werkt en hoe je gelukkig kunt zijn zonder in te boeten op emotie en gevoel, schijt hebben aan alles maakt minder ongelukkig maar maakt zeker niet meer gelukkig.
Ik laad mij op aan WiFi en andere straling, ik voel het maar heb er geen last van, ik heb er zelfs baat bij!
Ik bescherm mijn energetisch veld, zodat ik niet moe word als anderen in mijn energetisch veld komen te staan, ik neem geen ziektes over en ik verlies ook geen energie aan anderen.
Tijdens een lezing leg ik uit hoe jij je energetisch veld kunt afschermen en zo’n simpele handeling zorgt ervoor dat mensen maanden later nog steeds meer energie hebben dan voorheen.

Dus er is nog veel mogelijk, of je nu hoogsensitief bent of niet, HSS of niet, man of vrouw of niet.
In plaats van dat mijn spons vol loopt, tijdens lezingen leg ik uit hoe je brein werkt, in plaats van dat mijn zeef vol loopt, of vanwege het feit dat ik filters tekort kom waardoor ik zoveel meer indrukken krijg, ik ben dankbaar voor mijn hoogsensitiviteit.

De hoeveelheid indrukken en details die ik krijg zijn enorm, vroeger liep ik vol, vroeger liep ik vast maar tegenwoordig gebruik ik de technieken die ik jaren geleden ontwikkelde waardoor emoties minder lang blijven hangen, waardoor mijn blik weer sneller op de toekomst gericht is, waardoor ik de les sneller zie en ook de zegen in de les.
Ik maak er gebruik van als iemand tegenover mij zit bij een Liefdesconsult of via WhatsApp videobellen, ik ben dankbaar dat ik dit nu allemaal combineren mag.
Ik kijk recht in iemands hart, iets wat ik niet zou kunnen zonder 8 jaar onderzoek naar de werking van Liefde gecombineerd met hoogsensitiviteit en wat ik door de jaren heb geleerd om ermee om te gaan, nu maak ik er steeds dankbaarder gebruik van!

Het is mogelijk om hoogsensitief te zijn zonder hooggevoelig te zijn.
Het is mogelijk om hooggevoelig te zijn zonder hoogsensitief te zijn.

Na het lezen van Hoogsensitieve Personen in de Liefde van Elaine Aron ben ik ook haar boek Hoog Sensitieve Personen gaan lezen en alles werd ineens helder.
Eerst dacht ik nog: aah, dus dit is wat er mis is met mij.
Eerst dacht ik nog dat het een diagnose was, HSP zijn was alleen iets waar je last van had.
Maar gaandeweg werd mij steeds duidelijker dat het een gewone eigenschap is, net zoals er mensen zijn die heel wiskundig kunnen denken, of die heel taalvaardig zijn.
Vroeger toen stammen nog rondtrokken had je iemand nodig die kon jagen, iemand die bessen kon plukken en iemand die dingen kon aanvoelen.
Iedereen had andere kennis en het jagen en het verzamelen zit ook nog steeds in ons, net als onze sensitiviteit.
Iedereen wordt ermee geboren, anderen stompen sneller af dan anderen, is ook nog een theorie...

Maar ik kwam wat anders uit de kast dan verwacht.
Ik was al in de 40 voordat ik er achter kwam wat nu die geweldige eigenschap van mij was, hoe het heette en wat ik ermee kan.
Het boek van Elaine Aron heeft mij veel rust gegeven.

En jij? Ben jij ook hoogsensitief? En / of hooggevoelig?
En hoe heb jij het ontdekt?
Hoe kwam jij uit de kast?

De eerste blog stelt de vraag: Wat is jouw verhaal? Je mag daar jouw verhaal eronder schrijven.
En dan kunnen wij jouw ‘uit de kast’ verhaal delen als blog op de website.

Wat is jouw verhaal?
Kwam jij ook anders uit de kast?

Liefdeswetenschapper Tony VerheijHet HSP Congres geeft hoogsensitieven de gelegenheid om zichzelf te uiten via een blog in deze rubriek.
Voor meer zichtbaarheid van de kwaliteit HSP, voor meer bewustwording.
En om het proces dat de HSP'er heeft doorgemaakt te eren.
Het zijn de persoonlijke visies van de auteurs en het HSP Congres biedt hen dit platform.
De mening van de auteurs zijn niet automatisch de mening van het HSP Congres.
Wil jij ook jouw verhaal vertellen? Dat kan onder --> deze blog <--